Schoolkosten

Schoolkosten mbo

De schoolkosten bestaan uit:

  • les- of cursusgeld aan DUO
  • kosten van boeken en andere (digitale) leermiddelen, laptop en/of kleding
  • vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten

Les- of cursusgeld
Lesgeld (als je bol doet) of cursusgeld (als je bbl doet) betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. Het lesgeld betaal je aan DUO via 'Mijn DUO'. Voor het cursusgeld krijg jij (of je werkgever) een factuur van school en wij dragen dat bedrag af aan DUO.

Voor meer informatie: Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Infolijn (050) 599 77 55 of www.duo.nl/lesgeld

Leermiddelen, laptop, kleding en/of gereedschappen
Lesmateriaal (boeken en andere leermiddelen), kleding/uniform koop je zelf. Het bedrag voor lesmateriaal en kleding dat bij een opleiding staat vermeld, is voor de totale opleiding. Je krijgt hierover meer informatie tijdens de Open dag. Nadat je bent toegelaten tot de opleiding krijg je informatie over wat jij precies nodig hebt voor jouw opleiding en hoe je dit bestelt.

Wil je de leermiddelenlijsten van het Nova College inzien? Bijvoorbeeld om ze te kunnen vergelijken met de lijsten van andere scholen? Dat kan op MBOwebshop Let op: je kunt hier niet je leermiddelen bestellen, dat kan pas nadat jij voor een opleiding bent ingeschreven en jij daarover van ons bericht hebt ontvangen.

Lesmateriaal
Het bedrag dat bij de opleiding bij 'lesmateriaal' staat vermeld, is exclusief de kosten van de laptop. Het meeste lesmateriaal koop je in het 1e jaar van je opleiding. Bij een aantal opleidingen is het bedrag van lesmateriaal sterk afhankelijk van de keuzevakken of uitstroomrichting die je kiest.

Laptop
Voor de meeste mbo opleidingen heb je een laptop nodig om je schoolwerk op te kunnen doen. Je moet zelf een laptop kopen of lenen. Lees hier wat voor laptop je nodig hebt. Als je geen geld hebt voor een laptop, kan het Nova College je onder bepaalde voorwaarden een leenlaptop lenen. Je studieloopbaanbegeleider kan je hiervoor doorverwijzen naar de schoolmaatschappelijk werker. 

Kleding/uniform
Bij een aantal opleidingen heb je een uniform of bepaalde kleding nodig. Het bedrag dat bij de opleiding staat bij 'kleding' is voor de totale opleiding.

Gereedschappen
Voor sommige opleidingen heb je gereedschappen nodig: bijvoorbeeld een messenset voor de koksopleiding of een kappersset voor de kappersopleiding.

  • De gereedschappen die je op school nodig hebt, zijn op school voor jou beschikbaar en hoef je niet zelf te kopen. Het kan wel zijn dat je voor het gebruik van de gereedschappen een bedrag aan borg moet betalen en een bruikleenovereenkomst moet ondertekenen. Dat bedrag krijg je terug nadat je de gereedschappen weer hebt ingeleverd als je klaar bent met de opleiding.
  • De gereedschappen die je op je stage nodig hebt, zijn op je stagebedrijf beschikbaar en hoef je niet zelf te kopen.

Verklaring Omtrent Gedrag
Voor een aantal opleidingen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen (bol) of te werken (bbl). Dat is een voorwaarde van het stagebedrijf / de werkgever. Als je een VOG nodig hebt voor een opleiding, dan staat dat vermeld bij die opleiding onder het kopje ‘Beroepspraktijkvorming’. De VOG moet je zelf aanvragen en de kosten daarvoor betaal je zelf. Bij sommige stagebedrijven en de meeste werkgevers kun je de kosten van je VOG declareren.

Reiskosten: ov-kaart
Doe je een opleiding in de bol (school en stage) en moet je daarvoor reizen? Dan kun je een ov-kaart (studentenreisproduct) gebruiken. Ben 18 jaar of ouder en ontvang je studiefinanciering? Dan krijg je het studentenreisproduct automatisch. Ben je nog geen 18 jaar, dan kun je een studentenreisproduct aanvragen. Ga naar Heb ik recht op een studentenreisproduct (ov-kaart) voor studenten? Rijksoverheid.nl

Vrijwillige bijdrage
Staat bij de opleiding een bedrag voor 'vrijwillige bijdrage' genoemd? Dan is dat bedrag voor de totale opleiding. Over de bijdrage voor deze extra faciliteiten zoals excursies, werkweken of kampen krijg je informatie tijdens de Open dag en tijdens je opleiding. Dan kun je zelf aangeven of je wel of niet van die extra faciliteit gebruikmaakt. Als je bijvoorbeeld niet meegaat op een excursie, dan doe je een alternatieve activiteit op school zonder vrijwillige bijdrage.

Financiële ondersteuning

  • Je kunt via DUO een aanvullende beurs of toelage aanvragen. DUO laat jou dan weten of je voldoet aan de voorwaarden. 
  • Voor mbo studenten jonger dan 18 jaar uit een gezin dat moet leven van een minimuminkomen bestaat het Studentenfonds.
  • Alle studenten Entree krijgen de kosten van leermiddelen vergoed uit dit Studentenfonds.
  • Als je ouders/verzorgers weinig geld hebben (onder het sociaal minimum), dan kan het ministerie de kosten van de verplichte leermiddelen vergoeden. Dit om te voorkomen dat je om financiële redenen afziet van het volgen van een opleiding. Je studieloopbaanbegeleider kan je voor hulp hierbij doorverwijzen naar de schoolmaatschappelijk werker.
  • Voor de opleidingen Bouw geldt een kortingsregeling van 100% op de vakleermiddelen van leverancier Concreet. Deze regeling is van de cao-partijen Bouw & Infra en is bedoeld om de instroom van geschoolde vakmensen in de sector te stimuleren.