Je leert zelfstandig alle gerechten bereiden die door de gasten zijn besteld. Dat betekent het voorbereidend snijwerk, bouillon trekken, het koken zelf en het presenteren van de gerechten op borden of schalen. Het kunnen gerechten zijn die op de kaart staan, maar afhankelijk van het restaurant waar je werkt kun je daarop ook variëren. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine. Ook leer je over inkoop, menu engineering en zorgen voor de voorbereidingen, zoals voorraden controleren en bestellen, groenten wassen en snijden en bouillon trekken. Natuurlijk hoort hierbij ook dat je leert alle materialen na het koken netjes op te ruimen en de keuken en apparatuur schoon te maken. Je kunt werken in de keuken van een restaurant, hotel of zorginstelling.
Je leert zelfstandig gerechten bereiden, nieuwe recepten ontwikkelen en menukaarten opstellen. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:
Ook leer je alle voorbereidende en afrondende werkzaamheden zoals controleren, schoonmaken en onderhouden van de apparaten in de keuken - bijvoorbeeld de ijskasten, meng- en koelmachines en ovens - inkopen en beheren van de voorraden en kwaliteitscontroles van de producten. Ook volg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities en of je bol of bbl doet, volg je de keuzedelen:
Je volgt het eerste leerjaar in de bol, daarna ga je over naar de bbl (werken en leren).
Met het diploma kan je gaan werken als zelfstandig werkend kok. Je kunt ook instromen in de opleiding Manager/ondernemer horeca op niveau 4 of doorstromen naar een andere mbo 4 opleiding.
Je leert zelfstandig gerechten bereiden, nieuwe recepten ontwikkelen en menukaarten opstellen. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:
Ook leer je alle voorbereidende en afrondende werkzaamheden zoals controleren, schoonmaken en onderhouden van de apparaten in de keuken - bijvoorbeeld de ijskasten, meng- en koelmachines en ovens - inkopen en beheren van de voorraden en kwaliteitscontroles van de producten. Ook volg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities en of je bol of bbl doet, volg je de keuzedelen:
Je volgt het eerste leerjaar in de bol, daarna ga je over naar de bbl (werken en leren).
Landelijk erkend diploma
Je volgt het eerste jaar in de bol, waarbij je stage loopt bij een erkend leerbedrijf. Daarna ga je over naar de bbl, dat is werken bij een erkend leerbedrijf en leren tegelijk. Je volgt dan twee dagdelen per week les op school.
Je ontvangt salaris van je werkgever en je hebt geen recht op studiefinanciering. Bespreek met je werkgever welk deel van de schoolkosten het bedrijf betaalt. Het (richt)bedrag voor lesmateriaal is voor de totale opleiding. Lees meer over de schoolkosten.
Voor deze opleiding heb je een laptop nodig (beslist geen tablet of Chromebook!).
Lees ook: laptop voor je opleiding >>
Een van de volgende voorwaarden:
Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo
Hier vind je de Onderwijs- en Examenregeling met informatie over je opleiding en de examinering. Je leest er bijvoorbeeld hoe je onderwijsprogramma eruitziet, welke kwalificerende examens je moet doen en wanneer je op stage gaat.
Ga naar OER/studiegids >
Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.
Studie in cijfers