Manager/ondernemer horeca (schoolroute)

praktische informatie

  • Leerweg: BOL
  • Niveau: 4
  • Duur: 3-4 jaar
  • Locatie: Haarlem
Over de opleiding

Een praktische opleiding waarin je leert over het leidinggeven aan het personeel, de inkoop coördineren en voor de financiële zaken zorgen. Je hebt 3 praktijkdagen in het restaurant bij ons op school. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine. Ook leer je alle wettelijke regels en voorschriften en hoe je ervoor zorgt dat deze worden uitgevoerd. Zo leer je hoe je je eigen horecabedrijf runt of leidinggevende kunt worden in het bedrijf van iemand anders. Dat kan een restaurant, hotel of café zijn.

  • leidinggeven
  • inkoop en financiële zaken regelen
  • horecabedrijf leiden
Wat leer je?

Je leert leiding te geven aan en mee te werken in een horecabedrijf. Daarvoor krijg je ondermeer les in het ontwikkelen van een ondernemersplan, het maken van marktanalyses en het bepalen van personeelsbeleid. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:

  1. Cultuur: volgens de seizoenen
  2. Gezond: meer groenten/plantaardig dan vlees/vis
  3. Natuur: natuurlijke producten, geen kunstmatige toevoegingen
  4. Kwaliteit: uit de regio, korte keten
  5. Waarde: met respect voor de aarde, geen verspilling

Daarnaast krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap en als je wilt ook havo-vakken. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities volg je de keuzedelen

  • eetcultuur en -wensen
  • wijnkennis
  • bierkennis
  • drankenkennis
  • werken in het buitenland
  • voorbereiding hbo

Tijdens je opleiding kies je voor een van deze twee uitstroomprofielen: Meewerkend horecaondernemer of Horeca manager/ondernemer.

Excellentieprogramma
Wil je tijdens je opleiding extra uitdagingen aangaan? Dan kun je meedoen aan het excellentieprogramma voor maximaal 6 studenten. Je traint een aantal uur extra per week, doet mee aan horecawedstrijden en helpt bij de Open dag. Een mooie aanvulling voor je portfolio!

Wat kun je na deze opleiding?

Met het diploma kun je een horecabedrijf beginnen of als leidinggevende gaan werken in een groot horecabedrijf. Ook kun je doorstromen naar het hbo.

Wat leer je?

Je leert leiding te geven aan en mee te werken in een horecabedrijf. Daarvoor krijg je ondermeer les in het ontwikkelen van een ondernemersplan, het maken van marktanalyses en het bepalen van personeelsbeleid. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:

  1. Cultuur: volgens de seizoenen
  2. Gezond: meer groenten/plantaardig dan vlees/vis
  3. Natuur: natuurlijke producten, geen kunstmatige toevoegingen
  4. Kwaliteit: uit de regio, korte keten
  5. Waarde: met respect voor de aarde, geen verspilling

Daarnaast krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap en als je wilt ook havo-vakken. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities volg je de keuzedelen

  • eetcultuur en -wensen
  • wijnkennis
  • bierkennis
  • drankenkennis
  • werken in het buitenland
  • voorbereiding hbo

Tijdens je opleiding kies je voor een van deze twee uitstroomprofielen: Meewerkend horecaondernemer of Horeca manager/ondernemer.

Excellentieprogramma
Wil je tijdens je opleiding extra uitdagingen aangaan? Dan kun je meedoen aan het excellentieprogramma voor maximaal 6 studenten. Je traint een aantal uur extra per week, doet mee aan horecawedstrijden en helpt bij de Open dag. Een mooie aanvulling voor je portfolio!

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Ondernemer horeca/bakkerij; Crebo nr: 23087
Leerweg:
BOL
Duur:
3-4 jaar
Start:
augustus

Locaties

Haarlem:

Beroepspraktijkvorming (stage)

Je loopt stages bij een erkend leerbedrijven in de horeca.

Schoolkosten

Kleding
€440 totaal
Lesmateriaal
€200 tot 300 totaal
Les / Cursusgeld
€1458 schooljaar 2025/26 voor 18 jaar en ouder

De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. De meeste lesmaterialen koop je in het eerste jaar. De vrijwillige bijdrage verschilt per richting die je kiest tijdens je opleiding. Lees meer over de schoolkosten. Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig (beslist geen tablet of Chromebook!).
Lees ook: laptop voor je opleiding >>

Intake Manager/ondernemer horeca (schoolroute), 4, BOL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Manager/ondernemer horeca (schoolroute), BOL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

  • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2 of 3
  • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg
  • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo

Onderwijs- en Examenregeling

Hier vind je de Onderwijs- en Examenregeling met informatie over je opleiding en de examinering. Je leest er bijvoorbeeld hoe je onderwijsprogramma eruitziet, welke kwalificerende examens je moet doen en wanneer je op stage gaat.
Ga naar OER/studiegids >

 
Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Deze studie in cijfers

Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

praktische informatie

  • Leerweg: BOL
  • Niveau: 4
  • Duur: 3-4 jaar
  • Locatie: Haarlem

Deze vind je misschien ook interessant!

slide 5 to 7 of 9