Niveau 1: uitvoerend werk onder begeleiding
- Vooropleiding: geen diploma
- Voorbeeld opleiding: Assistent horeca
Niveau 2: uitvoerend werk
- Vooropleiding: diploma vmbo-basis
- Voorbeeld opleiding: Kok
Niveau 3: zelfstandig uitvoerend werk
- Vooropleiding: diploma vmbo-kader/theoretisch of overgangsbewijs havo 3-4
- Voorbeeld opleiding: Zelfstandig werkend kok
Niveau 4: volledig zelfstandig uitvoerend werk met brede inzetbaarheid
- Vooropleiding: diploma vmbo-kader/theoretisch of overgangsbewijs havo 3-4
- Voorbeeld opleiding: Manager/ondernemer horeca
Veel opleidingen kun je volgen op twee manieren, zo kun je kiezen welke manier van leren het beste past bij jou.
- In de beroepsopleidende leerweg (bol) ga je gemiddeld vijf dagen per week naar school, afgewisseld met stages oftewel beroepspraktijkvorming (bpv).
- In de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) kun je werken en leren combineren. Je bent dan in dienst bij een bedrijf en leert daar 3 tot 4 dagen per week terwijl je werkt. De theorielessen krijg je 1 dag (of een middag en avond) per week op school.
En of je nou bol of bbl doet, het diploma is gelijk!