30 september 2021
Burgemeester Marianna Schuurmans kwam woensdag naar de Nova Campus Hoofddorp om met studenten Logistiek te praten over het onderwerp vrijheid. Het was een gesprek in de serie Het Nationaal Gesprek over Vrijheid tussen mbo studenten en bestuurders georganiseerd door de Balie en gestart vanuit de viering van 75 jaar vrijheid. Studenten en bestuurders bespreken samen wat vrijheid en grondrechten in de praktijk betekenen en wat je zelf aan de vrijheid kan bijdragen.
Marianne Schuurmans is sinds 2019 burgemeester van de Haarlemmermeer. Dinsdag ging zij in dialoog met studenten Logistiek op de Campus Hoofddorp van het Nova College.
Na een welkomstwoord van gespreksleider Kees Foekema van de Balie stak de burgemeester van wal door iedereen te bedanken voor de uitnodiging en door de Haarlemmermeer te beschrijven als het geheim van Nederland. Deze gemeente heeft vele kleine dorpen en 3 grote stedelijke kernen, waaronder natuurlijk Schiphol. Rondom deze luchthaven is een gigantische hoeveelheid hotels en horecagelegenheden gevestigd. Voor de studenten Logistiek dus een uitstekende plaats om hun opleiding te volgen.
De gespreksleider vroeg wat Vrijheid voor de burgemeester betekent. Zij antwoordde: ‘Vrijheid betekent voor mij dat je alles mag zeggen en doen in de samenleving zolang anderen daar geen last van hebben. En dat we daar over kunnen praten en discussiëren zonder te schelden of uit te schelden. Daarom is dit gesprek zo belangrijk’.
De studenten in de zaal luisterden naar haar verhaal en hadden, onder begeleiding van docent burgerschap en Nederlands Mitchel van Vugt, een aantal stellingen voorbereid.
De studenten wilden graag van de burgemeester weten hoe zij denkt over bepaalde vrijheidbeperkende coronamaatregelen en over een aantal regels rondom verkeer en logistiek, hun eigen vakgebied.
‘De coronamaatregelen houden te weinig rekening met mensen die in de horeca werken’ was de eerste stelling. Een groot aantal handen ging omhoog.
De burgemeester legde uit dat ze ziet en ervaart hoe hard mensen zijn geraakt. De gemeente Amsterdam en Haarlemmermeer zijn economisch zelfs het zwaarst van Nederland getroffen. Maar door de coronamaatregelen kan de zorg in de ziekenhuizen, waar een groot personeelstekort is, zoveel mogelijk door blijven gaan. Besluiten over de maatregelen, zoals het coronatoegangsbewijs en de sluiting om 00.00, worden genomen in de Tweede Kamer. De poltici in de Tweede Kamer kijken naar besmettingscijfers, laten zich door experts adviseren en wegen daarbij verschillende belangen af, zoals die van de ziekenhuizen, ondernemers en jongeren. Een van de taken van de gemeenten is om deze besluiten uit voeren. Als een horecabedrijf in de gemeente Haarlemmermeer zich niet aan de maatregelen houdt, wordt er eerst een goed gesprek gevoerd. En als de ondernemer aangeeft iets nodig te hebben om het uit te kunnen voeren, biedt de burgemeester hulp. Na drie waarschuwingen gaat het horecabedrijf dicht. Daarna bracht de burgemeester het weer dichter bij zichzelf. De vorige avond was zij nog op een kroegentocht in de gemeente, waar ze van heeft genoten en hoopt dat half november alles weer volledig open kan. ‘Het zijn steeds stappen die worden genomen’.
Hierna volgden er nog een aantal stellingen en verschillende studenten geven argumenten om de stelling kracht bij te zetten. Zoals bij de stelling ‘de nachtclubs zijn ontnomen van de jongeren’. De burgemeester beaamde dat dat niet eerlijk is. Jongeren zijn een minderheidsgroep in Nederland, want de grootste groep is 50+. En vooral vooral ouderen worden getroffen door het coronavirus. Jongeren hebben er over het algemeen minder last van. Maar zowel landelijk als op gemeenteniveau hebben we oog en aandacht voor jongeren. Daarom is er nu ook al veel wel weer open in de horeca.
Bij een van de stelling rondom logistiek en verkeer: ‘Alle 65 plussers die op een elektrische fiets rijden zouden op cursus moeten’ geldt opnieuw een dillemma tussen verschillende vrijheden. Aan de ene kant wil niemand gevaarlijke situaties in het verkeer. Aan de andere kant is de vrijheid van bewegen voor alle mensen en ook voor ouderen enorm belangrijk. De coronaperiode laat zijn hoe wezenlijk ook die vrijheid is.
De burgemeester had ook nog wel aan vraag aan de studenten: ‘Zouden jullie gaan stemmen?’ Als er bijvoorbeeld een referendum zou komen: Zullen we met minder bussen rijden, maar wel goedkoper’. Aardig wat handen gingen in de lucht. De burgemeester maakte de stap naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart en deed een oproep om te gaan stemmen: ‘Jullie stem kan het verschil maken’.
Het was een uur rondom Burgerschap, door het dichterbij brengen van de gemeente, door na te denken over vrijheden en belangen, en door daadwerkelijk een gesprek te voeren met een bestuurder in Nederland. Een concrete manier om bewustzijn te creëren dat iedereen bijdraagt aan de samenleving.
Het Nationaal Gesprek over Vrijheid wordt mogelijk gemaakt door het vfonds, MBO Raad, Nationaal Comité 2 en 5 mei en is onderdeel van de viering van 75 jaar Vrijheid.